top of page

Facturarea Electronica in Romania

Atomatik sprijina companiile romanesti in tranzitia catre RO e-Factura

young-woman-working-with-computer-while-consulting-2022-12-15-18-12-15-utc.jpg

Sistemul RO e-Factura

Conform Legii nr. 296 din 26 octombrie 2023,  incepand cu 1 Ianuarie 2024, toate entitatile cu sedii comerciale pe teritoriul Romaniei care operează tranzactii B2G (Business to Government) si B2B (business to business), precum si entitatile nerezidente inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia de a emite toate facturile in format electronic.

 

Acestea vor trebui centralizate in sistemul national RO e-Factura, pus la dispozitie de Ministerul de Finante. Atomatik vine in sprijinul afacerilor romanești prin automatizarea intregului proces de emitere, incarcare si descarcare a facturilor in si din sistemul RO e-Factura.

two-businesspeople-greeting-each-other-at-heliport-2022-01-11-15-12-52-utc.jpg

Cum te putem ajuta

Solutia Atomatik pentru
e-Factura

Atomatik oferă o solutie cuprinzatoare care automatizeaza atat procesul de emitere al facturilor si incarcarea lor in sistemul national RO e-Factura, cat si pe cel de descarcare a facturilor emise de furnizori.

 

Aceasta este complet adaptabila in functie de cerintele si sistemele folosite in fiecare departament de contabilitate. Platforma Atomatik este ideala pentru automatizarea a numeroase sarcini standardizate din departamentele de contabilitate și finante. Este usor de utilizat, nefiind necesare cunostinte tehnice avansate sau de implicarea unor specialisti IT.

Automatizarea emiterii si incarcarii facturilor

Avand in vedere obligativitatea emiterii tuturor facturilor in format digital si incarcarea lor in sistemul national RO

e-Factura, volumul de munca depus de angajatii din departamentele de contabilitate se anunta considerabil. Atomatik propune optimizarea si automatizarea acestui proces, dupa un model ce poate fi in intregime personalizat, in functie de nevoile companiei dumneavoastra.

Un posibil model de automatizare a procesului de emitere si incarcare a facturilor digitale pe platforma RO e-Factura se prezinta astfel:

 

  1. Logarea automată in sistemul ERP folosit de companie

  2. Aplicarea automata a filtrelor pentru identificarea facturilor care trebuie încarcate pe platforma ANAF

  3. Exportarea facturilor in format XML

  4. Incarcarea automata a facturilor pe platforma prin intermediul API-ului furnizat de ANAF

  5. Monitorizarea automata  a facturilor incarcate, precum si exceptiile care necesita verificarea din partea unui angajat

ANAF-02.png

Automatizarea descarcarii facturilor emise de furnizori catre companie

Similar procesului anterior, menținerea unei contabilități la zi a facturilor emise de către furnizorii companiei va fi făcută, începând cu luna Ianuarie, tot prin intermediul platformei puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor. Acest proces va presupune în multe cazuri descărcarea facturilor emise de furnizori de pe platforma RO e-Factura, în format XML prin intermediul API-ului furnizat de ANAF. Multe companii folosesc formatul PDF, datorită lizibilității și versatilității sale, în comparație cu formatul XML. Ulterior conversiei la formatul PDF, departamentele de contabilitate consolidează facturile descărcate în fișiere Excel. Un proces complet automatizat ar putea arăta astfel:

 

  1. Un lucrător digital Atomatik va descărca automat facturile emise de furnizori de pe platforma RO e-Factura, în formatul nativ XML, prin intermediul API-ului pus la dispoziție de ANAF.

  2. Va face automat conversia la format PDF

  3. Va importa facturile automat într-un fișier Excel și le va categorisi în funcție de factori predefiniți precum: departamente, centre de costuri, etc.

  4. Facturile excepție (cele fără reguli definite, fără furnizor înregistrat în sistem, etc. ) vor fi separate, urmând a fi evaluate de către un angajat.

  5. În baza regulilor si categorisirilor, lucrătorul digital poate importa facturile in sistemul de contabilitate concomitent cu execuția altor acțiuni specifice, după caz (ca de exemplu creare furnizor nou daca acesta nu exista, anunțare operator uman, etc).

Beneficii

Descopera beneficiile implementarii Atomatik pentru e-Factura

 
Icons_23_14-09.png
Icons_23_13-06.png

Resurse optimizate

Economii substantiale de timp si resurse alocate procesarii facturilor

Eliminarea erorilor

Reducerea sau eliminarea riscului de eroare umana.

Icons_23_14-05.png
Icons_23_14-03.png

Conformitate 100%

Siguranța pe termen lung a proceselor implicate în relația cu autoritățile.

Potentarea resurselor umane

Deblocarea de resurse umane valoroase pentru sarcini financiare cu grad de complexitate mai ridicat.

De ce este Atomatik partenerul potrivit pentru automatizarea proceselor? 

Echipa noastra de experti in automatizare este aici pentru a ajuta companiile sa automatizeze procesele aflate in relatie cu sistemul e-Factura. 

 

De la stadiul de identificare a proceselor, pana la mentenanta si suport continue, echipa noastra sprijina companiile romanesti in toate etapele proiectului. 

shutterstock_299887094[3400].jpg
Bottom page CTA

Discuta cu echipa noastra

Afla mai multe despre cum te poate ajuta Atomatik →

bottom of page